recept

Lammfärsbiffar med Staro Selo, couscous och humus med pikant tomatsås

DU behöver:

Till lammfärsbiffarna:

Lammfärs för 4 pers
1 finhackad gul lök
2 klyftor riven vitlök
1 paket Staro Selo (Get eller fårosten)
2 tsk spiskummin
2 tsk brödkummin
2 tsk salt eller efter smak
1-2 finhackad färsk chili (ev. torkad chili efter smak)

Till couscous:
5 dl couscous
1 finhackad (liten) citron med skal
1 finhackad tomat
1/5 finhackad röd paprika
1 näve gröna oliver
1 knippe hackad bladpersilja
1 tsk salt eller efter smak

Till pikant tomatsås:
1 burk tomater eller 7-8 färska, hackade tomater
1 rågad msk tomatpuré
1 klyfta riven vitlök
1 grönsaksbuljong
1 tsk spiskummin
2 tsk farinsocker
2 msk kikkoman soya
2 tsk paprikapulver
1 lien bit riven ingefära
1-2 röd, färsk, finhackad chili
1 tsk salt eller efter smak

Till humus (Snabbvariant)
1 pkt kokta kikärtor
1 tsk spiskummin
1 tsk salt eller efter smak
2 msk sesampasta (Tahini) eller 1 näve rostade solrosfrön
1 msk kikkoman soya
2 msk olivolja

Börja med att blanda alla ingredienser till tomatsåsen i en kastrull. Låt stå och småputtra medan du sedan fortsätter att blanda couscous med alla ingredienser utom bladpersiljan. Koka sedan upp lika mycket vatten som couscous. Häll på det kokta vattnet i couscousen, blanda med en slev och låt det stå till sig med lock. Skiva Staro Selo osten i små bitar och blanda ihop lammfärs samt alla ingredienser i en stor bunke. Rulla lamfärsbiffarna till avlånga korvar och stek dem på alla sidor i matolja. Lägg dem i en bunke med lock, så att de håller värmen. Mixa alla ingredienser till hummusen med en stavmixer i en bunke eller te x ett litermått. Blanda i lite vatten, tills den får en fin, tjock, men inte rinnande konstistens. Blanda tillslut in bladpersiljan i couscousen och rör om. Servera gärna couscousen som ”timbal”. (Ta te.x. ett decilitermått eller en liten kaffekopp, skölj med vatten innan du pressar in couscousen något. Skaka sedan försiktigt ut den i en fin hög på tallriken. Häll gärna på lite olivolja på humusen. Toppa ev allt med lite bladpersilja och rostade solrosfrön. 

Pasta med Staro Selo och rostad chili, tomatsås och bladspenat

En mycket enkel och smakrik pasta som går snabbt att röra ihop. Välj om du vill använda Staro Selos getost eller Staro Selos fårost till pastan.

Du behöver
1/2 - 1 paket Pasta (400 g)
1 burk tomater
4 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
100 g Grovhackad bladspenat
4 msk rapsolja
2 tsk honung
1 Grönsaksbuljong
En skvätt kikoman
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 tsk oregano
1/5 dl. vitvinsvinäger
Salt
Svartpeppar

Pasta
Koka pastan med lite olja så att den blir ”al dente”, häll av vattnet och skölj snabbt med kallt vatten.

Tomatsås
Skala, hacka och lök och vitlök i rapsolja tills de blir gyllengula. Häll i krossade tomater, kryddor, vinäger, honung och buljong. Låt koka på svag värme i ca 15 - 20 minuter. Lägg i bladspenaten och låt det stå under lock på eftervärme. Hacka och rosta röd chili i en stekpanna, Riv en Staro Selo ost för att strö på pastasåsen tillsammans med chilin.

 

Tack Ecoviva för följande recept på våra ostar.

Fyllig tomatsoppa med Staro Selo quesadillas

Tomatsoppa:
1-2 gula lökar
1 morot
1 klyfta vitlök
0,5-1 msk olivolja
1 burk polpa, (eller ca 600-700g krossade tomater)
4 dl vatten
2,5 buljongtärningar
2 tsk socker
1 tsk vinäger
1 dl grädde
1 tsk timjan,basilika eller oregano
2 krm cayennepeppar

Quesadillas:
1 paket staros selo
1 paket tortillas eller piadinibröd
1 paket svarta bönor

Gör soppan: Skala och skär lök och morötter i bitar. Hetta upp lite olja i en tjockbottnad kastrull och bryn löken och morötter något (ska ej få färg). Tillsätt polpa, vatten, buljong, vitlök, socker, vinäger, cayennepeppar och örtkrydda. Låt soppan sjuda på svag värme tills morötterna är mjuka, ca 15 minuter. Tag soppan från värmen, tillsätt grädde och mixa slät med en stavmixer. Smaka av med peppar, (tabasco/het krydda) och eventuellt lite salt. 

Staro Selo quesadillas:
Riv osten och gör en vitlöksolja (rör ihop lite olivolja med pressad vitlök.) Hetta upp en stekpanna med lite olja. Lägg i ett tortillabröd (eller piadini) i pannan. Lägg på ost, vitlöksolja och avsköljda avrunna svarta bönor. När undersidan på bröden fått färg och osten börjar smälta, vik ihop brödet till en halvmåne och stek på båda sidor tills osten smält helt. Upprepa med alla bröden. Servera med nygjorda quesadillas.

Tips! Tomatsoppan går utmärkt att göra i förväg och bara värma upp inför tillagning. Quesadillas är däremot godast helt nygjorda.

Staroselo gratinerad fylld aubergine med bulgursallad

Gratinerad aubergine:
2 aubergine
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
(1 tsk timjan eller oregano)
1 Staro Selo ost (hård fårost)

Bulgursallad: 
4 port. bulgur (kokt i buljong)
1 kruka persilja
250g tomater
2 msk olivolja 
1 citron
 
Tillbehör:
hummus eller tsatsiki, Sallad/grönsaker efter säsong

Koka fyra portioner bulgur enligt anvisning på förpackningen. (Använd gärna buljong istället för salt i vattnet). Värm upp ugnen till cirka 200 grader. Dela auberginerna på längden. Gröp ur en del av aubergine köttet och skär i småbitar. Salta något på de urgröpta auberginehalvorna, lägg på en bakpappersklädd plåt och ställ in i ugnen medan du gör fyllningen. Hacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med lite olja. Stek löken och aubergine köttet mjukt. Salta och peppra efter smak, tillsätt gärna en tsk torkad timjan eller oregano om du har hemma.Riv Staro Selo osten,Tag ut auberginerna från ugnen. Lägg fyllning på varje halva. Strö över riven ost. och ställ tillbaka i ugnen och låt grädda ytterligare 10-15 minuter eller tills auberginen är helt mjuk och osten har fin färg. Grovhacka tomaterna, hacka persiljan och blanda med avsvalnad bulgur, olivolja. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Servera gratinerade auberginehalvor med bulgursallad , grönsaker och gärna någon röra som tsatsiki eller hummus.

Pizza med stekta grönsaker och Staro Selo ost med fräsch sallad

Pizza:
2 pizzabottnar (färdiga eller hemjgorda)
Pizzasås (hemgjord eller färdig)
1 aubergine
1 zucchini
1 paket Staro Selo getost eller fårost
1 tsk oregano

Tillbehör: Sallad på 250g tomater, svarta bönor, avokado, (olivolja, balsamicovinäger och salt).

Skiva aubergine blanda med 0,5 tsk salt: Låt stå i ca 20 minuter. Krama sedan bort så mycket vatten det går från auberginerna. Skiva zucchini. Stek auberginerna och zucchini mjuka i olja. Värm upp ugnen till ca 225 grader. Lägg pizzabottnarna på en plåt (gärna förvärmda), pensla med olivolja, bred ut tomatsåsen. Lägg på riven Staro Selo, stekt aubergine, zucchini. Smula över oregano. Grädda ca 10-12 minuter långt nere i ugnen.
Under tiden pizzan står i ugnen. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Tärna eller skiva avokado och tomat och blanda med bönorna. Servera naturell eller med en dressing på lika delar balamicovinäger och olivolja med lite flingsalt.

Staro Selo gratinerad svampfylld paprika i krämig tomatsås
med panerad torskfilé och fetaost med ingefära och chili

Fylld paprika
4 port ris, kokt (vanligt parboiled ris funkar bra)
4-6 paprika, röda
1 gul lök
2 tomater
2 krm cayennepeppar
1 tskt paprikapulver
1 vitlöksklyfta
250g champinjoner
Smör/olja
Salt och peppar
Riven ost, staro Selo till gratinering

Sås:
1 burk krossade tomater
1 gul lök
1 tsk socker
1 tsk vinäger
1 tsk basilika
1 vitlöksklyfta
1 buljongtärning

Pannerad torsk/sej och fetaost med lätt fräst chili, ingefära och vitlök:
Torsk för 4 personer. 
Ströbröd 
2 ägg
1 bit ingefära
4 vitlöksklyftor
1 chilipeppar

Fylld paprika
Skölj paprikorna och klyv dem längden. Tag bort kärnhuset och det vita. Skiva svampen och hacka löken (hacka båda lökarna, både till fyllda paprikor och till såsen samtidigt) . Finhacka vitlök. Koka ris. Värm upp ugnen till cirka 200 grader. Gör fyllningen: Fräs hälften av löken lök, svamp, vitlök i smör/olja. Blanda med ris och smaka av med salt, paprikapulver, peppar och cayennepeppar. Hetta upp en kastrull med olja. Fräs resten av löken. Tillsätt krossade tomater och resten av ingredienserna till såsen. Låt koka ihop några minuter och smaka av med salt och peppar. Häll såsen i en ugnsform och lägg i paprikahalvor fyllda dem med svamp/rispilaffen (all fyllning kanske inte får plats). Strö över riven  ost och låt grädda i ugn (långt nere) cirka 20-25 min. Servera fyllda paprikahalvor med eventuell fyllning som inte fick plats i paprikorna. 

Pannerad torsk/sej och fetaost med lätt fräst chili, ingefära och vitlök:
Häll ströbröd i en djup tallrik. Peppra och salta. Visspa sedan ihop äggen i en djup tallrik. Doppa först torsken och ostbitarna i ströbrödet, doppa dem därefter i äggen. Stek tills de blir gyllenbruna. Hacka chilin, ingefäran och vitlöken fint och stek i lite olivolja. (Använd inte för mycket olja till osten).  Strö på blandningen på osten och fisken. Servera med grönsallad och en citronklyfta.

 

Extra smakrik Moussakam´, med Staro Selo och lammfärs

Moussaka:
1-2 aubergine
ca 600g potatis
400-500g lammfärs
1-2 lökar
1 burk tomater
2 vitlöksklyftor
1,5 buljongtärning
0,5 msk vinäger
0,5 msk socker
(1-2 msk tomatpuré för fylligare smak)
(1 tsk timjan och/eller paprikapulver)
(0,5 tsk kanel)

Sås:
6 dl mjölk + 3,5 msk redningsmjöl/maizena
0,5 tsk salt
2 krm peppar
(0,5 krm riven muskot)
1 msk smör
(1-2 ägg)
1 Staro Selo ost för gratinering
Tillbehör: Säsongens grönsaker

Värm upp ugnen till 200 grader. Skiva auberginen (salta ev. ur den enligt instruktion i tips nedan). Skala och skiva potatis. Blanda med aubergine och 1/2 tsk salt, lite olja och lägg i en ugnseldfast form. Ugnsstek ca 20 min, rör runt då och då så att det inte fastnar i botten. Hacka och bryn lök och köttfärs i olja. Tillsätt tomater, vitlök, (tomatpuré), socker och vinäger, (timjan, paprikapulver och/eller kanel). Smaka av med salt, peppar.

Béchamelsåsen: Vispa ned redningsmjöl/maizena och salt i mjölken. Låt såsen koka upp och tjockna under omrörning (akta så att det inte bränner fast i botten). Tillsätt smör (och rör eventuellt ned 1-2 ägg för fylligare och fastare sås men såsen får inte koka efter det). Smaka av med peppar (och gärna en aning riven muskot).
Tag ut formen med potatis/ aubergine, fördela köttfärssåsen ovanpå och sist ett lager med bechamelsås och toppa med riven Staro Selo. Ställ formen i ugnen i ytterligare 20-30 min eller till fin färg. Låt moussakan gärna vila innan servering. Servera med vitkål/vitkålsallad.

Tips! Vattna gärna ur auberginen för bättre konsistens och smak. Skiva auberginen och blanda med  0,5-1 tsk salt. Låt stå minst 10 minuter och krama sedan bort så mycket vatten du kan. Ju mer man pressar och ju mjukare auberginen blir, desto lättare är det att få ut vatten.

Smaktips! Kanel i moussakan är vanligt att man tillsätter och ger en karaktäristisk smak som en del uppskattar. Det är även vanligt att man rör i 1-2 ägg i béchamélsåsen för en mer fast sås som inte blir rinnig. I så fall tillsätts äggen under omrörning sist av allt efter att man tagit den från värmen, innan man häller såsen över gratängen. Det är även bra att låta den färdiga moussakan stå en stund innan servering så att såsen hinner sätta sig. 

GET -ELLER FÅROSTCREME TILL BÅDE KÖTTRÄTTER OCH VEGETARISKa rätter

Du behöver
150 g Svensson & Falks fårost eller getost 
1 dl Crème Fraiche
Färsk rosmarin
Flytande honung

Smula ned 100 g fårost eller getost i en skål och tillsätt ca 1 dL Crème Fraiche och blanda till en sås. Finhacka färsk rosmarin efter tycke och smak och blanda in i såsen. Rör sist ned lite flytande honung i såsen för att få rätt sötma. Förvaras kallt.

KOKTA RÖDBETOR MED GETOST

Du behöver
150 g Svensson & Falks getost
Rödbetor
Flytande honung

Koka rödbetorna mjuka, ta bort skalet och skär av botten så att det kan ”stå upp”, kryssa toppen och fyll rikligt med ekologisk getost. Gratinera i ugn, 200° tills osten fått färg. Ringla över flytande honung. Njut!!!

OSTIG OCH KRYDDIG FÖRRÄTT

Du behöver
150 g Svensson & Falks fårost eller getost
1 ägg
Mjölk ca 3 tsk
Ströbröd
1 färsk ingefära
1 färsk chili
2 vitlöksklyftor
½ knippe bladpersilja
Rapsolja till stekning

Vispa ägget och mjölken i en skål. Skär osten i 5 st stavar. Doppa osten i ströbrödet därefter i äggröran. Stek ostbitarna i stekpannan. Hacka ingefära, chili, bladpersilja och vitlök och lägg i pannan tillsammans med osten. Tag upp och fördela på tallrikarna. Servera med lime eller citron.